Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η Ελληνίδα παρουσιάστρια του Tagesschau, Λίντα Ζερβάκη, μας αποκαλύπτεται


Πώς νιώθετε που το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για εσάς στα Ελληνικά Μέσα; Είναι τιμητικό; Νιώθετε παράξενα; Το περιμένατε;

 

Είναι πραγματικά παράξενο πως τράβηξα την προσοχή τόσων δημοσιογράφων. Καταλαβαίνω ότι μέσα στην κρίση οι δημοσιογράφοι χρειάζονται καινούργιες ιστορίες. Μέχρι τώρα δεν ξέρω τι ήταν η αφορμή.

 

Το γεγονός ότι ζείτε και εργάζεστε στη συγκεκριμένη χώρα, τη Γερμανία, στη περιοχή του Αμβούργου, σχετίζεται άμεσα και είναι ο λόγος της ιδιαίτερης προβολής σας, δεδομένων των σχέσεων Γερμανίας και Ελλάδας; Αν δουλεύατε σε μια άλλη χώρα θα είχε πάρει τέτοια έκθεση το θέμα, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη σας;

 

Όχι, πιθανώς. Είναι και λίγο μακάβριο η κατάσταση πως μια Ελληνίδα εκφωνεί στο κεντρικό δελτίο της Γερμανίας της ειδήσεις σε έναν χρόνο που σχεδόν κάθε μέρα μιλάμε για την ευρωπαϊκή κρίση ιδιαίτερα για την κρίση της Ελλάδας.

 

 

Οι γονείς σας βίωσαν το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ‘ 60, ένα κύμα που επανέρχεται δυναμικά στην Ελλάδα του σήμερα. Τι έχετε να σχολιάσετε, τι πιστεύετε ότι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα;

 

Σήμερα οι άνθρωποι που έρχονται από την Ελλάδα στην Γερμανία είναι πιο μορφωμένοι και πιο διαφωτισμένοι από ότι ήταν στην δεκαετία του '60.

 

 

Είστε μια γυναίκα που απέδειξε από την παιδική της ηλικία ότι η δουλειά δε τη τρομάζει., αλλά είναι μέσο για τη πολυπόθητη καταξίωση. Τι είναι αυτό που πρόσφεραν τα παιδικά σας χρόνια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας, θετικό ή αρνητικό;

 

Κατάλαβα νωρίς ότι κανένας δε σε χαρίζει κάτι. Πρέπει μερικές φορές να δουλέψεις σκληρά άμα θέλεις να φτάσεις το επόμενο βήμα. Το καλό είναι πως δεν φοβάμαι την ζωή. Αν π.χ. μια μέρα θα χάσω την δουλειά μου, ξέρω πως θα τα βγάλω πέρα αν και πρέπει να πάρω εντελώς άλλον δρόμο.

 

Έχετε δυο υπηκοότητες. Είναι σαν να παραπαίετε ανάμεσα στη γερμανική και ελληνική κουλτούρα, σαν να ορίζεστε ως μια δισυπόστατη φύση; Πότε νιώθετε περισσότερο Ελληνίδα και σε ποιες στιγμές περισσότερο Γερμανίδα;

 

Όταν κατεβαίνω στην Ελλάδα νιώθω περισσότερο Ελληνίδα και χαίρομαι που τα μιλάω τα ελληνικά. Περισσότερο Ελληνίδα νιώθω πάλι στο θέμα της θρησκείας και στο φαγητό. Περισσότερο Γερμανίδα είμαι όταν χρειάζεται οργάνωση.

 

Ελλάδα για εσάς είναι η μητρική γλώσσα, οικεία οικογενειακά πρόσωπα, εικόνες από τοπία, μυρωδιές από φαγητά;

 

Εικόνες: γαλάζια θάλασσα, ήλιος και η μυρωδιά από πεύκα.

Επισκέπτεστε τα καλοκαίρια την Ελλάδα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος;

 

Όταν καθόμαστε όλη η οικογένεια μαζί στο χωριό της μητέρας μου. Αλλά και η Σαντορίνη είναι ένα μέρος που θέλω κάθε τόσο να πάω.

 

 

Ξεκινήσατε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, συνεχίσατε με δημοσιογραφική εκπαίδευση στο ραδιόφωνο και μετά σας επέλεξαν στη γερμανική κρατική τηλεόραση. Πόσο εύκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι θέμα τύχης, ανταμοιβής σκληρής δουλειάς; Μιλήστε μας γι’ αυτό.

 

Νομίζω πως όλα τα σημεία που αναφέρατε παίζουν ένα ρόλο. Εγώ δούλεψα σκληρά και είχα τυχερό. Πέτυχα μια καλή στιγμή.

 

Συχνά, συνάδελφοί σας, γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι υπέρ του δέοντος σκληρά, κυνικά, ειρωνικά με την Ελλάδα και τους Έλληνες, χρησιμοποιούν φωτογραφίες, λογότυπα προσβλητικά, πώς το σχολιάζετε; Σε ανάλογη ερώτηση κλήθηκαν να σχολιάσουν ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και η κ. Μέρκελ σε κοινή τους συνέντευξη.

 

Και στις δυο χώρες υπήρχαν αρνητικά δημοσιεύματα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν αλήθεια. Οι Γερμανοί φοβούνται να πληρώσουν για τα λάθη που έκαναν όλα τα χρόνια οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Εδώ τα συστήματα ξεχωρίζουν πολύ από την Ελλάδα. Γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι ρωτούν να καταλάβουν πως έγιναν όλα αυτά τα πράγματα. Νομίζω πως οι περισσότεροι Γερμανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα τα βγάλει πέρα. Τους φαίνεται ότι η πολιτική ανοίγει μονάχα το χέρι για λεφτά. Δεν βλέπουν πως οι μεταρρυθμίσεις πάνε εμπρός. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί όλα τα χρόνια πολλοί έλληνες δεν πλήρωναν φόρους. Γιατί η κατάσταση στις υπηρεσίες είναι και ήταν τόσο χαοτική.

 

Σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, άνθρωποι με τη δική σας ηλικία, νέοι, μορφωμένοι, που προσπαθούν σκληρά, βλέπουν τους κόπους του να μην αποδίδουν, καριέρες να καταστρέφονται. Τι θα θέλατε να τους πείτε;

 

Μην χάσετε το θάρρος σας. Εσείς μπορείτε να αλλάξετε την διάρθρωση στο κράτος ( νεοπλουτισμός και διαφθορά ) Η Ελλάδα έχει περάσει τόσες δύσκολες εποχές. Μπορεί και αυτήν την φορά να επιζήσει αλλά μόνο αν όλοι συμμετέχουν.

 
    Συνέντευξη: Γιώτα Κωνσταντινίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου